Miejskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej, Wodociągów i Kanalizacji sp. z o.o. w Środzie Wlkp.
Originaltitel der Bekanntmachung
Poland – Electricity, heating, solar and nuclear energy – Zakup energii elektrycznej na potrzeby obiektów MPECWiK sp. z o.o. w Środzie Wlkp. w okresie od 01.01.2027 r. do 31.12.2027 r.
Opportunity Score
Warum diese Bewertung?
Chance
60 / 100
Komplexität
40 / 100
Risikofaktoren
Estimated volume of 3,928.3 MWh is not guaranteed; actual consumption may be lower, affecting revenue.
Award criteria are not disclosed, making it impossible to know how offers will be evaluated. Potential for subjective a...
Tiefe Portfolioanalyse
Verwendet:
- Description
- Industries & Services
- Capabilities
- Market & Experience
- Certifications
Eckdaten der Ausschreibung
- Öffentlicher Auftraggeber
- MIEJSKIE PRZEDSIĘBIORSTWO ENERGETYKI CIEPLNEJ, WODOCIĄGÓW I KANALIZACJI SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ W ŚRODZIE WLKP.
- Land
- Polen
- CPV
- 09300000 - Electricity, heating, solar and nuclear energy +3 weitere
- Frist
- Jul 06, 2026
- Geschätzter Wert
- PLN 2.3M (approx. EUR 535.5k)
Überblick
Moderate opportunityWichtige Fakten
- PLN 2.3M estimated value
- Supplies contract
- 1 lot
- Duration until Dec 2027
- Supply of electricity to points of delivery (PPE) in Środa Wielkopolska for the period 01.01.2027 – 31.12.2027.
- Provision of commercial balancing service for all points of delivery.
Vollständige Zusammenfassung anzeigen
This tender is for the supply of electricity and balancing services to MPECWiK in Środa Wielkopolska, Poland, for one year (2027). The estimated value is 2,268,611.16 PLN, with a 10% purchase option. The procedure is an open sector tender using a reversed evaluation (arti. 139 PZP). Only one lot is present. The procurement documents (SWZ) are available but not analyzed in detail. Key information such as eligibility and award criteria is not specified in the provided data.
Risiken
Estimated volume of 3,928.3 MWh is not guaranteed; actual consumption may be lower, affecting revenue.
Award criteria are not disclosed, making it impossible to know how offers will be evaluated. Potential for subjective a...
Analyse kann unvollständig sein
Nur ein Teil der Vergabeunterlagen wurde analysiert. Weitere Anforderungen, Zertifikate oder Einreichungsdokumente können in den übrigen Unterlagen enthalten sein.
Wichtige Anforderungen
Technical
- Bid bond (wadium) of 40,000 PLN required in one of specified forms (cash, guarantee, etc.).
Administrative
- Submission via e-Zamowienia platform.
- Language: Polish only.
Auftraggeber
Ort
Środa Wielkopolska, POL
Website
Kennung
NIP: 7860005874
Tätigkeit
Water-related activities
Lose (1)
LOT-0001
Miejskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej, Wodociągów i Kanalizacji sp. z o.o. w Środzie Wlkp.
Supply of electricity and balancing services for MPECWiK's facilities in Środa Wielkopolska. Estimated volume: 3,928.3 MWh. Option to increase volume by up to 10%. Contract period: 01.01.2027 – 31.12.2027.
EUR 535.5k
Geschätzter Wert
Ort
Dauer
Kategorie
Frist
Zuschlagsdetails
1. Przedmiotem zamówienia w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego pn. „Zakup energii elektrycznej na potrzeby obiektów MPECWiK sp. z o.o. w Środzie Wlkp. w okresie od 01.01.2027 r. do 31.12.2027 r.”, jest: 1) dostawa energii elektrycznej na potrzeby Miejskiego Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej, Wodociągów i Kanalizacji sp. z o.o. w Środzie Wlkp. w okresie od dnia 01.01.2027 r. do dnia 31.12.2027 r. do Punktów Poboru Energii położonych na terenie Miasta i Gminy Środa Wielkopolska, które zostały wyszczególnione w załączniku nr 2 do SWZ, zgodnie z ustawą z dnia 10 kwietnia 1997 r. Prawo energetyczne (tj. Dz. U. z 2026 r. poz. 43), oraz w oparciu o przepisy wykonawcze do tej ustawy, w szczególności Rozporządzenie Ministra Klimatu i Środowiska z dnia 22 marca 2023 r. w sprawie szczegółowych warunków funkcjonowania systemu elektroenergetycznego (tj. Dz.U. z 2025 r. poz. 919), 2) świadczenie usługi bilansowania handlowego dla wszystkich punktów poboru w okresie obowiązywania Umowy, na warunkach w niej określonych oraz zgodnie z aktualnie obowiązującymi Instrukcjami Ruchu i Eksploatacji Sieci Przesyłowej oraz Rozdzielczej. Miejscem realizacji przedmiotu zamówienia jest Gmina i Miasto Środa Wielkopolska. 2. Wykonawca zobowiązany jest do zgłoszenia właściwemu Operatorowi Systemu Dystrybucyjnego (OSD) zawarcia umowy z Zamawiającym dla wszystkich Punktów Poboru Energii ((dalej zwane także „PPE”) wymienionych w załączniku nr 2 do SWZ. Wykonawca dokona zgłoszenia w terminach i na zasadach określonych w Instrukcji Ruchu i Eksploatacji Sieci Dystrybucyjnej (IRiESD), tak aby zapewnić rozpoczęcie sprzedaży energii od dnia 01.01.2027 r. 3. Dostawcą rezerwowym dla PPE objętych postępowaniem jest ENEA S.A. z siedzibą w Poznaniu. 4. Informacje o wolumenie i rozliczeniach: 1) Łączne szacowane zapotrzebowanie na energię elektryczną w okresie od 01.01.2027 r. do 31.12.2027 r. wynosi: 3928,3 MWh. 2) Wskazany wolumen ma charakter wyłącznie szacunkowy i służy do porównania złożonych ofert. Nie stanowi on zobowiązania Zamawiającego do zakupu energii w podanej ilości. Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia z tytułu ewentualnych zmian w rzeczywistym poborze energii. 3) Rozliczenia będą następować na podstawie rzeczywistego zużycia energii w oparciu o ceny jednostkowe ustalone zgodnie z mechanizmem transzowym opisanym w Projektowanych Postanowieniach Umowy. 5. Prawo opcji (art. 441 PZP): 1) Zamawiający przewiduje prawo opcji polegające na zwiększeniu wolumenu dostaw do 10% zamówienia podstawowego, tj. maksymalnie o 392,83 MWh. 2) Skorzystanie z prawa opcji może wynikać ze zwiększenia zapotrzebowania w istniejących Punktach Poboru Energii (PPE) lub przyłączenia nowych PPE w trakcie trwania umowy. 3) Realizacja prawa opcji odbywać się będzie na warunkach tożsamych z zamówieniem podstawowym, w szczególności z zastosowaniem tego samego mechanizmu kształtowania ceny jednostkowej (model transzowy). 4) Warunkiem uruchomienia opcji jest złożenie przez Zamawiającego jednostronnego oświadczenia woli w formie pisemnej lub elektronicznej (pod rygorem nieważności), przesłanego na adres e-mail Wykonawcy wskazany w umowie. 5) Zamawiający jest uprawniony do wielokrotnego korzystania z prawa opcji, aż do wyczerpania limitu, o którym mowa w pkt 1. 6) Prawo opcji jest jednostronnym uprawnieniem Zamawiającego. Nieskorzystanie z niego w całości lub w części nie stanowi podstawy do jakichkolwiek roszczeń odszkodowawczych ze strony Wykonawcy.
Zusätzliche CPV-Codes
Hinweis zum Wert
Originale TED-Daten anzeigen
Originale TED-Beschreibung
1. Przedmiotem zamówienia w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego pn. „Zakup energii elektrycznej na potrzeby obiektów MPECWiK sp. z o.o. w Środzie Wlkp. w okresie od 01.01.2027 r. do 31.12.2027 r.”, jest: 1) dostawa energii elektrycznej na potrzeby Miejskiego Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej, Wodociągów i Kanalizacji sp. z o.o. w Środzie Wlkp. w okresie od dnia 01.01.2027 r. do dnia 31.12.2027 r. do Punktów Poboru Energii położonych na terenie Miasta i Gminy Środa Wielkopolska, które zostały wyszczególnione w załączniku nr 2 do SWZ, zgodnie z ustawą z dnia 10 kwietnia 1997 r. Prawo energetyczne (tj. Dz. U. z 2026 r. poz. 43), oraz w oparciu o przepisy wykonawcze do tej ustawy, w szczególności Rozporządzenie Ministra Klimatu i Środowiska z dnia 22 marca 2023 r. w sprawie szczegółowych warunków funkcjonowania systemu elektroenergetycznego (tj. Dz.U. z 2025 r. poz. 919), 2) świadczenie usługi bilansowania handlowego dla wszystkich punktów poboru w okresie obowiązywania Umowy, na warunkach w niej określonych oraz zgodnie z aktualnie obowiązującymi Instrukcjami Ruchu i Eksploatacji Sieci Przesyłowej oraz Rozdzielczej. Miejscem realizacji przedmiotu zamówienia jest Gmina i Miasto Środa Wielkopolska. 2. Wykonawca zobowiązany jest do zgłoszenia właściwemu Operatorowi Systemu Dystrybucyjnego (OSD) zawarcia umowy z Zamawiającym dla wszystkich Punktów Poboru Energii ((dalej zwane także „PPE”) wymienionych w załączniku nr 2 do SWZ. Wykonawca dokona zgłoszenia w terminach i na zasadach określonych w Instrukcji Ruchu i Eksploatacji Sieci Dystrybucyjnej (IRiESD), tak aby zapewnić rozpoczęcie sprzedaży energii od dnia 01.01.2027 r. 3. Dostawcą rezerwowym dla PPE objętych postępowaniem jest ENEA S.A. z siedzibą w Poznaniu. 4. Informacje o wolumenie i rozliczeniach: 1) Łączne szacowane zapotrzebowanie na energię elektryczną w okresie od 01.01.2027 r. do 31.12.2027 r. wynosi: 3928,3 MWh. 2) Wskazany wolumen ma charakter wyłącznie szacunkowy i służy do porównania złożonych ofert. Nie stanowi on zobowiązania Zamawiającego do zakupu energii w podanej ilości. Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia z tytułu ewentualnych zmian w rzeczywistym poborze energii. 3) Rozliczenia będą następować na podstawie rzeczywistego zużycia energii w oparciu o ceny jednostkowe ustalone zgodnie z mechanizmem transzowym opisanym w Projektowanych Postanowieniach Umowy. 5. Prawo opcji (art. 441 PZP): 1) Zamawiający przewiduje prawo opcji polegające na zwiększeniu wolumenu dostaw do 10% zamówienia podstawowego, tj. maksymalnie o 392,83 MWh. 2) Skorzystanie z prawa opcji może wynikać ze zwiększenia zapotrzebowania w istniejących Punktach Poboru Energii (PPE) lub przyłączenia nowych PPE w trakcie trwania umowy. 3) Realizacja prawa opcji odbywać się będzie na warunkach tożsamych z zamówieniem podstawowym, w szczególności z zastosowaniem tego samego mechanizmu kształtowania ceny jednostkowej (model transzowy). 4) Warunkiem uruchomienia opcji jest złożenie przez Zamawiającego jednostronnego oświadczenia woli w formie pisemnej lub elektronicznej (pod rygorem nieważności), przesłanego na adres e-mail Wykonawcy wskazany w umowie. 5) Zamawiający jest uprawniony do wielokrotnego korzystania z prawa opcji, aż do wyczerpania limitu, o którym mowa w pkt 1. 6) Prawo opcji jest jednostronnym uprawnieniem Zamawiającego. Nieskorzystanie z niego w całości lub w części nie stanowi podstawy do jakichkolwiek roszczeń odszkodowawczych ze strony Wykonawcy.
Vergabedetails
- Veröffentlichungsdatum
- 02 Jun 2026
- Sprachen
- Polish
Referenzmetadaten
- Rechtsgrundlage
- 32014L0025
Referenz-IDs
- Ausschreibungs-ID
- 381041-2026
Dokumente (1)
Ähnliche Ausschreibungen
Spain – Electricity – CPASU/2026/05: Suministro de energía eléctrica para la Asamblea de Madrid.
Spain – Electricity – Subministro, servizo e obras con inversion baixo o modelo dexestion de servizos enerxeticos para a renovacion das infraestruturas municipais no Concello de Mos
France – Construction work for subsidised residential accommodation – Construction d'une Pouponnière, d'une Maison d'Enfants à Caractère Social et d'un accueil de jour
Germany – Electricity – Lieferung von Strom für die Ammerland-Klinik GmbH in 2028ff
France – Electricity – AO portant sur la réalisation et l’exploitation d’Installations de production d’électricité à partir d’énergie solaire photovoltaïque, hydroélectrique ou éolienne situées en métropole continentale
Spain – Electricity – Suministro de energía eléctrica
Opportunity Score
Warum diese Bewertung?
Chance
60 / 100
Komplexität
40 / 100
Risikofaktoren
Estimated volume of 3,928.3 MWh is not guaranteed; actual consumption may be lower, affecting revenue.
Award criteria are not disclosed, making it impossible to know how offers will be evaluated. Potential for subjective a...
Tiefe Portfolioanalyse
Verwendet:
- Description
- Industries & Services
- Capabilities
- Market & Experience
- Certifications